onsdag 24. januar 2018
Forside >> Blog >> Den evige alkoholdebat

Den evige alkoholdebat

Alkoholindholdet i vin er et af vinverdenens store debatemner. Indtil nu har det måske mest været vinfreaks og vinskribenter, der har været optaget af det, men flere personlige oplevelser på det sidste har indikeret at også mere “almindelige” vindrikkere nu er begyndt at være kritiske, såfremt alkoholindholdet er højt. Men det er en sjov debat, for der er jo ikke “for og imod”, som i almindelige debatter. I alkoholdebatten er der kun imod!

Alkohol i vin stammer fra sukkerindholdet i druerne. En vinmager, der ønsker en vin med flere aromaer og nuancer og med blødere tanniner, skal høste modne druer med et højt sukkerindhold. På den måde får man mere modne og alkoholrige vine med færre grønne og urteagtige aromaer og mindre hårde tanniner. Mange af disse vine kommer fra varme klimaer, hvor det naturlige sukkerindhold i druerne bliver højt, hvis druerne skal være modne.

Men er alkohol et problem? Ikke hvis vinen er i balance og man rent faktisk ikke kan smage den “varme” alkohol. Der er jo alkohol i alle vine, og det er som regel ikke alkoholen alene, man går efter (ikke alle i hvert fald!), men derimod duft og smagsindtryk. Om vinen har 13,5% eller 15% er vel ligemeget – bare den er god?

Det værste ved debatten er den forudindtagenhed, der breder sig blandt mange; har vinen en høj alkoholprocent er den pr. definition ikke af det gode. Det ses også blandt vinskribenter. Men kritikken kommer først, når man lige har checket flasken! Og kritikken kommer aldrig over for Amarone eller Barolo, selvom disse vine notorisk har høje alkoholprocenter!

Når nu man i mange af vinene ikke kan smage alkoholen og vinene faktisk er ret gode og i balance, så kommer modstandernes næste argument på banen; folkesundheden. Man bliver simpelthen mere fuld af at drikke en vin med 15% end en med 13,5% og det er skadeligt for helbredet. Godt argument. Deler man en flaske må man kun drikke 2,75 glas af den med 15% i stedet for 3 glas af den med 13,5%. Det vil jeg huske fremover…

Skal vi ikke lade smagen være afgørende for vores valg af vin, i stedet for tekniske specifikationer som alkohol, ph-værdi m.m.m? Og lad os glæde os over de mange fremragende vine, som hårdtarbejdende vinproducenter skaber over hele kloden. Der er kun grund til at være imod én ting i vinverdenen og det er dårlig kvalitet.

Om Jan Olsen

Jan har drevet VinForum siden 1997 og er dermed en af de mest erfarne online vinskribenter. Læs mere end 5.000 sider om alt fra vinens verden.

Skriv kommentar

Din email-adresse offentliggøres IKKE.Obligatoriske felter er markerede *

*