17. august 2006

VinForum får ofte forespørgsler om, hvornår en vin egentlig skal dekanteres eller hældes på karaffel. Det vil denne artikel forsøge at besvare.

Der er groft sagt to årsager til, at man dekanterer en vin. Den ene er for at ilte vinen. På mange bagetiketter anbefales det, at vinen åbnes 1-2 timer før, den skal drikkes, så den kan nå at ånde lidt eller iltes. Men det er en yderst begrænset iltning, der finder sted på denne måde. Overfladen er begrænset til en snæver flaskehals, så der kommer ikke meget ilt ned til vinen. Skal en vin iltes, bør den derfor omhældes på karaffel eller flaske.Selve omhældningen til karaffel og den store overflade, der har kontakt med ilt i karaflen, forandrer vinen og blødgør det unge “bid” og kan udvikle flere komplekse aromaer. Af den årsag kan selv almindelige hverdagsvine vinde ved dekantering.

Og det er ikke kun røde vine, der har godt af dekantering. Hvide topvine fra f.eks. Bourgogne og Alsace åbner sig og vinder absolut ved dekantering. Så dekanter vinen – det er meget mere effektivt end at åbne flasken 1-2 timer før servering!

Den anden årsag til, at man dekanterer en vin, er for at frigøre den for bundfald og andre sedimenter. Dette er den oprindelige årsag, da vine tidligere ikke blev klaret og filtreret ligeså ofte, som det er tilfældet i dag. Tidligere var der næsten altid bundfald i vinen, og det undgik man ved at dekantere den. I dag er det mest ældre vine, der ved lang tids lagring udvikler sedimenter og dermed bør dekanteres af den grund.

Sådan gør du

Hvis målet med dekanteringen er at ilte en ung vin, er processen forholdsvis simpel. Man finder en egnet karaffel eller kande, hvor vinen har en stor overflade og så “plasker” man vinen heri. Da målet er at ilte vinen, behøver man ikke at gå så forsigtigt til værks.

Er der tale om en ældre vin, hvor der evt. er dannet bundfald, er processen lidt mere kompleks. Først bør man, 1-2 dage før vinen skal serveres, rejse den op, så sedimenterne falder til bunds. Når vinen skal dekanteres, bør man fjerne hele kapsulen fra flaskehalsen – ikke kun det øverste stykke. På den måde kan man bedre se, når bundfaldet nærmer sig halsen ved omhældningen. Når flasken er åbnet, hælder man meget forsigtigt vinen fra flasken til karaflen. Mange anbefaler, at man tænder et levende lys under flaskehalsen, så man bedre kan se, når bundfaldet nærmer sig. Min erfaring er dog, at man som regel kan se det alligevel, men det skader selvfølgelig ikke! Man stopper med omhældningen, når bundfaldet nærmer sig flaskehalsen. Der vil så være en sjat tilbage i flasken med alt bundfaldet.

Du finder et stort udvalg af karafler her

Om forfatteren 

Jan Olsen

Jan har drevet VinForum siden 1997 og er dermed en af de mest erfarne online vinskribenter. Læs mere end 5.000 sider om alt fra vinens verden.

Giv en kommentar

Din email adresse offentliggøres ikke. Påkrævede felter er markeret.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Bay Vine