onsdag 24. januar 2018
Forside >> Artikler >> Cortes de Cima

Cortes de Cima

Der findes flere danskere der har gjort livet som vinbonde til deres levebrød. Den mest kendte er sikkert Peter Sisseck, der er vinmager i Spanien og er blevet verdensberømt for vinen Pingus fra Ribera del Duero.

Så kendte er ægteparret Jørgensen ikke – endnu. Men de er godt på vej på deres vingård Cortes de Cima i Portugal, nærmere betegnet i distriktet Alentejo. Carrie og Hans Kristian Jørgensen købte gården i 1988, hvor den var et landbrug med bl.a. olivenproduktion. Efter nogle år, hvor man overvejede hvad der skulle dyrkes på gården, faldt valget på vin, som jo i forvejen dyrkes i området. Men i modsætning til de andre producenter i området valgte Jørgensen at plante rødvinsstokke i stedet for de traditionelle hvide. Og man indførte “forbudte” stokke fra udlandet med bl.a. Syrah og Cabernet Sauvignon. De gik med andre ord i mod strømmen.

Selve dyrkningen af druerne på Cortes de Cima er også anderledes efter portugisiske normer. Jørgensen vil gerne have koncentreret vine, så det gælder om at lave små druer med en kraftig skal. Druerne skal have meget sol og varme, men ikke for meget. Derfor fjernes blade m.m. der hvor der er morgensol, men bibeholdes på den anden side, så de giver skygge om aftenen. De nederste drueklaser skæres af, så druerne sidder så langt oppe som muligt for at de hurtigere kan blive afkølet om aftenen og således ikke får for megen varme.

Den første årgang fra Cortes de Cima var 1996, da stokkene var kun 4 år gamle. Siden har man eksperimenteret og samlet erfaring og gjort vinene endnu bedre, så de i dag bliver rost som nogle af de bedste fra Portugal. Bl.a. er en af vinene netop blevet præmieret ved en konkurrence på Vinexpo 2001.

For at vise resultatet af sine anstrengelser i Portugal var Jørgensen i København sammen med deres danske importør Cappa Vin fra Ebeltoft. Nedenfor er gengivet smagsnotater fra nogle af Cortes de Cima’s vine. Der er kun angivet priser på de vine, som fås i detailledet.

Chaminé 2000 Brancon
Den første hvide vin fra Cortes de Cima lavet på lokale druer. Den har en klar, lys gul farve med en duft af citron, melon og lidt pære. Smagen er stringent, fyldig og tør og den slutter med en lang eftersmag. Vinen er endnu lidt ung og vil sikkert blive bedre de næste 2-3 år.

2000 Chaminé
Lavet på 50% Aragonez (den samme som den spanske Tempranillo) og 50% lokale portugisiske druer. Druerne, der anvendes til denne vin er de druer, der ikke er gode nok til Cortes de Cima’s topvine. Det er en ung vin med en purpurrød farve og lilla kant. Der er en duft af bær og frugt og den har en lidt bitter eftersmag. En god madvin.

Cortes de Cima 1999
Denne vin er lavet på 65% Aragonez, 30% Trincadeira og 5% Periquita. Desuden har vinen lagret 12 måneder på 1/3 amerikanske og 2/3 franske egefade. Det er en vin med en rigtig god kvalitet – klart bedre end man normalt forventer fra Portugal. Den har en flot mørk farve med en dejlig duft af frugt og bær – en typisk Tempranillo næse med lidt vanille fra de 12 måneders fadlagring. Den er rund i smagen med lidt tannin. Vinen har fremtiden for sig og vil kunne blive bedre de næste 7-10 år, hvis man ellers kan gemme den sålænge. En dejlig vin.

Aragonez 1999
Ren Aragonez (Tempranillo). Flot dyb farve med en meget ren duft af vanille og frugt. En endnu meget kraftig vin, der vil lagre godt. Betydelig bedre end mange vine fra Rioja eller Ribera del Duero, der er lavet på den samme drue. Og så er prisen endda typisk lavere. Flot vin.

Incognito 1999 og 2000
Denne vin er fremstillet på 100% Syrah importeret fra Rhône. Syrah må ikke plantes i Alentejano – deraf navnet på vinen. Jeg smagte to årgange; 1999 og 2000, hvoraf årgang 2000 først lige var fyldt på flaske. Inden da havde vinen lagret på tank og amerikansk eg. Årgang 99 er en skøn vin. Meget kraftfuld, men en lille smule unuanceret. Den har en høj alkohol procent, hvilket også gør vinen lidt rå. Resultatet er dog fantastisk og man tænker med det samme om der virkelig kan dyrkes vin af den klasse i Portugal?
Årgang 2000 er dog endnu bedre. Der er knapt så meget alkohol i vinen og den er mere harmonisk og balanceret. En meget, meget flot Syrah vin, der slår mange af de gode fra både Australien og Rhône. Jeg prøvede at give point efter Parkers skala og kom til 92. Det kan gå hen og blive en ny kultvin, især da produktionen kun er 7.400 flasker.

Om Jan Olsen

Jan har drevet VinForum siden 1997 og er dermed en af de mest erfarne online vinskribenter. Læs mere end 5.000 sider om alt fra vinens verden.

Skriv kommentar

Din email-adresse offentliggøres IKKE.Obligatoriske felter er markerede *

*