28. oktober 2006

Den sorte hane gæstede København i denne uge. Den sorte hane (gallo nero) er symbolet, der anvendes på Chianti Classico flaskerne fra Toscana i Italien. Konsortiet derfra indbød til smagning i den gamle børsbygning med 45 producenter og kun med Chianti Classico vin – supertoscanerne var således blevet hjemme.

Symbolet med den sorte hane stammer fra middelalderen, hvor de to republikker Firenze og Siena bekrigede hinanden på området imellem dem – det der i dag udgør Chianti Classico området. For at slutte fred blev man enige om, at en grænse mellem de to byer skulle fastsættes. Det foregik ved, at en rytter skulle ride på samme tidspunkt fra hver by og dér hvor de mødtes, skulle grænsen trækkes. Rytterne skulle starte ved daggry og daggry blev defineret som et hanegal fra en udvalgt hane.

Siena valgte en hvid hane og Firenze en sort. Men Firenze spærrede hanen inde i et lille mørklagt bur og gav den næsten intet at spise.

Da dagen for væddeløbet oprandt, begyndte den sorte hane at gale med det samme, at den blev fjernet fra sit bur, og det selv om der var flere timer til daggry. Rytteren fra Firenze red derfor afsted noget før rytteren fra Siena, der pænt måtte vente til daggry. De to ryttere mødtes derfor ved Fonterutoli kun 12 km fra Siena og det store område nord herfor tilfaldt herefter Firenze. I dag hører også Siena til Firenze men rivaliseringen mærkes stadigt tydeligt i området. Efter hestevæddeløbet blev den sorte hane symbolet på Chianti og i dag anvendes den altså af Chianti Classico producenterne.

Chianti Classico vinområdet befinder sig mellem de førnævnte byer Firenze og Siena i kommunerne Castellina, Gaiole, Greve og Radda samt dele af tilstødende kommuner. Chianti Classico er en selvstændig DOCG og har været det siden 1996 – det er således ikke en under-appellation til det større Chianti område.

For at en vin kan klassificeres som Chianti Classico skal den komme fra ovennævnte område og opfylde en række andre krav. Hoveddruen er Sangiovese og den skal udgøre 80-100% af sammenstikningen. Andre godkendte blå druer må også anvendes, f.eks. Cabernet Sauvignon, Merlot og de lokale Canaiolo og Colorino. Fra årgang 2006 er det forbudt at anvende grønne druer i blandingen, som ellers tidligere kunne anvendes. Der er også krav om et højeste udbytte på 52,5 hl/ha.

Chianti Classico kommer i to udgaver – den “almindelige” og en riserva-udgave. Den almindelige må sendes på markedet 1. oktober i året efter høsten. Det er som regel en frugtdrevet vin, let at drikke og dejlig til f.eks. pasta og lette kødretter.

Chianti Classico Riserva er en mere alvorlig vin. Dels skal den lagre længere på fad inden den frigives og dels skal bedre druer anvendes til fremstillingen – minimum alkoholindhold er således 12,5% mod 12,0% for almindelig Chianti Classico. Riserva har altid en kraftigere struktur og er bygget til at kunne lagre i nogle år. Den egner sig bedre til f.eks. oksekød og vildt – gerne grillet.

Om forfatteren 

Jan Olsen

Jan har drevet VinForum siden 1997 og er dermed en af de mest erfarne online vinskribenter. Læs mere end 5.000 sider om alt fra vinens verden.

Giv en kommentar

Din email adresse offentliggøres ikke. Påkrævede felter er markeret.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Bay Vine