lørdag 18. november 2017
Forside >> Artikler >> Bourgogne 2006

Bourgogne 2006

2006 årgangen fra Bourgogne er så småt ved at komme på markedet. Som efterfølger til den fremragende årgang 2005 har den under alle omstændigheder en vanskelig opgave og da priserne ikke ser ud til at falde gør det ikke opgaven mindre.

De første meldinger fra vinproducenter og danske vinhandlere går på, at de hvide vine er de bedste i årgangen. De bedste har moden frugt, friskhed, struktur og en mineralsk karakter. Samtidigt er de en smule fedladne, der gør dem umiddelbart tilgængelige.

De røde er knapt så gode (det får man ikke en vinhandler til at sige!) med umiddelbar charme, lethed og balance. De er friske i det med moden, rød frugt, middel struktur og god balance. Mange skulle være drikkelige med det samme og kan nydes indenfor de næste år. Måske mens man venter på de mere robuste 2005’ere skal komme til live.

Flere har også brugt ordet “restaurant-vine” om 2006. Altså gode madvine, der kan drikkes med det samme.

At 2006 ikke er på højde med 2005 skyldes de udfordringer, der var i løbet af året. Efter en kold vinter blev det først varmere omkring juni måned, hvor blomstringen fandt sted. Men blomstringen var meget uens, især for Pinot Noir. Det betød, at modenheden også indtræf på forskellige tidspunkter ved høsten.

Juli var varm og vinstokkene voksede meget hurtigt med druer, der udviklede tykke skaller for at beskytte sig mod varmen. August var kold og våd med mindre solskin end normalt. Det mindre solskin fik stor betydning, da lyset i Bourgogne er ligeså vigtig som varmen for at modne druerne. Desuden hjalp den store fugtighed til at udvikle råd, hvilket især gik ud over Côte de Beaune, der måtte høste en uge før end i Côte de Nuits.

Hagl skabte også problemer i Aloxe-Corton, Chorey-lès-Beaune, dele af Chambolle-Musigny samt Morey-St.-Denis og Gevrey-Chambertin.

Heldigvis var vejret i september ideelt. Det var varmt, tørt og med vind, der minimerede risikoen for råd. De fleste kunne høste en normal høst, andre en høst der lå 5% til 15% lavere. Enkelte høstede 30% mindre end normalt.

Høsttidspunktet var altafgørende i 2006. For de hvide druer skete modningen meget hurtigt og der var risiko for råd. En hurtigt og tidlig høst har derfor givet det bedste resultat. Ventede man for længe faldt syreniveauet drastisk, hvilket resulterede i kedelige hvidvine. Men alt i alt gik hvidvinshøsten godt.

Sammenlignet med Chardonnay var høsten af Pinot Noir mindre ensartet, tog længere tid og var i det hele taget mere besværlig. På grund af forskellige modningstidspunkter var det nødvendigt at høste parceller hver for sig, selv på den samme vinmark. Og alligevel kunne man ikke opnå ensartet modenhed, derfor var streng selektering også nødvendig, så kun de rigtige druer blev anvendt i vinen.

Men slutresultatet blev alligevel rødvine af en god kvalitet og meget bedre end det oprindeligt så ud. Som så ofte før er der mere dybde og koncentration i vinene fra Côte de Nuits i forhold til vinene fra Côte de Beaune.

Om Jan Olsen

Jan har drevet VinForum siden 1997 og er dermed en af de mest erfarne online vinskribenter. Læs mere end 5.000 sider om alt fra vinens verden.

2 kommentarer

  1. Årgang 2006 i Bourgogne er måske ikke den perfekte årgang, men ganske interessant alligevel! Min anbefaling er helt klar: Køb både de hvide og røde.
    Jeg besøgte Bourgogne i oktober måned i år og smagte adskillige topproducenters 06’ere. De vidner om god kvalitet. Vinene er knap så koncentrerede (og abnorme) som 05’erne, og lidt mindre mineralske end 04’erne. For mig at se, er en blanding af netop de to årgange (04/05) en god karakteristik af årgang 2006, dvs. velstrukturerede vine med god/overmiddel koncentration, sund moden frugt og en god mineralitet. Fremfor alt er vinene ganske delikate! 2006 er bestemt en klassisk årgang, som vil være drikbar de næste måske 15+ år, når det gælder de bedste af slagsen. Relevant er det også at nævne, at mange af vinene har lidt ”kant”, som fanger ens opmærksomhed, hvilket 2005 måske ikke har?

    Blandt mange gode oplevelser, vil jeg anbefale Domaine Comte Georges de Vogüé’s Chambolle-Musigny’er, der selv på village-niveau er forbløffende store. Domaine de l’Arlot og J.F. Mugnier er også producenter der har lavet topvin i 2006, for ikke at nævne….årgang 2006 er flot!

  2. Jeg har får nyligt smagt mig igennem en del 06 til en smagning, og karakteristikken angående de røde holder vist ikke helt. Særligt Montille havde en konsistent god lineup.

Skriv kommentar

Din email-adresse offentliggøres IKKE.Obligatoriske felter er markerede *

*