fredag 20. juli 2018
Forside >> Artikler >> Ben Glaetzer – den australske wonderboy

Ben Glaetzer – den australske wonderboy

For anden gang på blot en måned besøgte en af Australiens mest spændende unge vinmagere Danmark. På sin 6 uger lange verdensrundtur havde Ben Glaetzer altså afset to besøg i lille Danmark, der dog også er det fjerde største marked for ham.

Hvor det sidste gang handlede om partnerskabet Mitolo Wines, var temaet denne gang hans ”egne” vine fra firmaerne Heartland og Glaetzer Wines. Og da kun 4 skribenter fra den hjemlige verdenspresse havde fundet det værd at møde frem, blev det et meget afslappet og intimt møde med den australske ”wonderboy” og hans fremragende vine.

Vi startede stille og roligt ud med to hvidvine fra Glaetzer’s ”low-range” vine, som kaldes Heartland. Stickleback White 2004 og Viognier Pinot Gris 2005 var begge friske og sprøde vine i en meget drikkelig og ligefrem stil. Specielt kombinationen mellem Viognier og Pinot Gris var spændende. Ifølge Ben Glaetzer er det første gang en sådan kombination er afprøvet. Vinen er meget harmonisk og elegant i en frugtig, frisk stil med lidt blomster og abrikos. Jeg gav den 88/100 pts. og til prisen på 89,95 v/12 fl. er det et godt køb.

Så fulgte 3 røde vin fra Heartland – alle med et rigtigt godt forhold mellem pris og kvalitet. Specielt på 2003 Shiraz Limestone Coast er pris og kvalitet helt i top. Den er mellemfyldig med en dejlig frugt, stor blødhed og en meget behagelig og balanceret smag. Jeg gav den 87/100 pts. og til prisen på 79,95 v /12 fl. er det rigtigt godt.

Under familienavnet Glaetzer smagte vi 6 vine, herunder ”kultvinen” Amon-Ra og dens ny lillebror Godolphin. De tre første vine var dog 2003 Glaetzer Wallace Shiraz, 2001 Glaetzer Bishop Shiraz og 2001 Glaetzer Shiraz – alle af en meget høj kvalitet og med et fællestræk bestående af en vis kølighed, kompleksitet og elegance. Langt fra de meget kraftfulde Shiraz’er, Australien også kan byde på. 2001 Glaetzer Shiraz var den bedste vin med 92/100 pts. til en pris på kr. 249,95 v/12 fl. Men 2001 Glaetzer Bishop Shiraz var tæt på med 91/100 pts. og til prisen på kun 159,95 v/12 fl. er det et bedre køb.

Glaetzer’s nyeste vin 2004 Godolphin Shiraz fra Barossa Valley var noget af et hit! Den er fremstillet på 70% Shiraz og 30% Cabernet Sauvignon og det fungerer bare perfekt. Vinen er lidt lukket i næsen med cassis og brombær og lidt ristet træ. Den er fyldig med en uhyre lækker frugt og en flot fløjlsblød smag. Vinen er imponerende elegant, afdæmpet og med en vidunderlig balance. Den er en fornøjelse at drikke nu og vil sikkert kunne holde op til 10 år. Jeg gav den 95/100 pts. Prisen er endnu ikke fastsat.

Amon-Ra er Ben Glaetzer’s topvin. Og det var da også lige hvad de to årgange vi smagte var – topvine. 2003 Amon-Ra på 100% Shiraz havde brombær, cassis og lidt ristet træ i næsen. Smagen er enorm intens og koncentreret men igen med den lidt afdæmpet stil i en superflot balance. Det gør vinen enorm flot og elegant og med stor finesse. Jeg gav 97/100 pts. og efter min opfattelse var det dagens bedste vin. Prisen er kr. 699,95.

2004 Amon-Ra er dog tæt på at være ligeså god og den vil måske endda overhale 2003’eren i løbet af et par år? Den har lidt mere mentol og mint i sig i den samme intense og koncentrerede smag. Strukturen er lidt mere stringent og tanninrig og vinen er derfor ikke så imødekommende som årgang 2003. Men super vin, som jeg gav 96+/100. Prisen er endnu ikke fastsat.

Alle vine importeres af Philipson Wine.

Efter indenfor en måned at have smagt Ben Glaetzer’s vine fra hans 3 vinfirmaer Mitolo, Heartland og Glaetzer, kan jeg kun konstatere, at vinene generelt er af meget høj kvalitet i de prislejer, som de nu befinder sig i. Lige fra 60 kr. Heartland til 600 kr. Amon-Ra. Og samtlige vine har en gennemgående stil, der er lidt afdæmpet, elegant og i vidunderlig balance.

Står der Ben Glaetzer på flasken går man således ikke galt i byen…

Om Jan Olsen

Jan har drevet VinForum siden 1997 og er dermed en af de mest erfarne online vinskribenter. Læs mere end 5.000 sider om alt fra vinens verden.

Skriv kommentar

Din email-adresse offentliggøres IKKE.Obligatoriske felter er markerede *

*