tirsdag 24. april 2018
Forside >> Blog >> Beaujolais Nouveau

Beaujolais Nouveau

Vi skal takke Romerne for at have plantet vin i Beaujolais mens vi skal takke Agences de Publicite, et fransk reklamebureau, for fænomenet Beaujolais Nouveau. Den tredje torsdag i november hvert år, sendes over 65 millioner flasker af denne unge, frugtige og over-hypede vin på gaden og masserne skriger: “Le beaujolais nouveau est arrive!”

Det er vel ikke helt forkert at spørge hvordan noget, der for blot 8 uger siden var Gamay-drueklaser på vinstokke i det sydlige Bourgogne, kan blive plukket, gæret, flasket og sendt, så det i dag står på hylderne hos vinhandlerne? Et godt spørgsmål og hemmeligheden bag kaldes maceration carbonic.

Hele drueklaser hældes direkte i gæringstankene, der forsegles. De nederste druer kvases og gæringen begynder som normalt. Men kuldioxid er et biprodukt til denne gæring og den får de øverste druer til at begynde en “intern” gæring inde i druen. Hele denne gæringsproces er meget hurtig og tager normalt kun 4 dage, hvorefter vinen gennemgår malolaktisk gæring og flaskes – det hele på 8 uger efter høsten.

Denne proces giver lette, frugtige vine, der skal drikkes indenfor de første 6-8 måneder og gerne køligt.

Oprindeligt blev Beaujolais Nouveau lavet i små mængder til at fejre høsten. I dag er det blevet et stort marketing-stunt og det endda med en vin, der nok giver fest og glæde, men som i bund og grund ikke smager synderligt godt.

Om Jan Olsen

Jan har drevet VinForum siden 1997 og er dermed en af de mest erfarne online vinskribenter. Læs mere end 5.000 sider om alt fra vinens verden.

Skriv kommentar

Din email-adresse offentliggøres IKKE.Obligatoriske felter er markerede *

*