31. oktober 2007

Barbaresco er den mindst kendte Nebbiolo-vin i Piemonte i Norditalien. Langt de fleste kender Barolo, mens Barbaresco er mere ukendt i den store offentlighed. Men der laves glimrende vin i Barbaresco, der i mange tilfælde er fuldt på højde med vinene fra Barolo. Vinene minder også om Barolo, så årsagen til at der ikke er flere Barbaresco til test i denne uge, skyldes måske at de fleste vinimportører vælger at have det sikre kort fra Barolo i sortimentet fremfor det mere usikre kort fra Barbaresco.

Barbaresco er da retfærdigvis også et mindre område end Barolo. Der er ca. 480 ha. vinmarker i Barbaresco DOCG mod 1.250 ha i Barolo. Det svarer til en årlig produktion på ca. 2,5 mill. flasker. Barbaresco vindistriktet har navn efter byen Barbaresco, der ligger lidt nordøst for Alba. Vinene herfra er generelt lidt mere feminine end Barolo og knap så holdbare. Der er en årsag til, at Barolo bliver kaldt Kongen og Barbaresco for Dronningen.

Der er især en person, der har tegnet Barbaresco igennem mange år og det er Angelo Gaja. Hans vine er i en klasse for sig selv og er i dag blandt de dyreste i hele regionen – Barolo inklusive. Han har dog kun tildels formået at trække de øvrige Barbaresco-producenter med frem i lyset og efter han for nogle år siden gik væk fra at anvende Barbaresco klassifikationen for i stedet kun at bruge den bredere Langhe klassifikation, forsvandt støtten fra denne kant.

Barbaresco laves 100% på Nebbiolo-druen og skal lagre to år, heraf et år på fad, inden den frigives. Er der tale om riserva er perioden fire år. I begge tilfælde er det et år færre end Barolo. Alkoholprocenten skal være min. 12,5% (Barolo 13%), men er typisk højere. Årgangene betyder en hel i Barbaresco og man har været forholdsvis heldig de senere år. Årgangene fra 1996 til 2001 har været mere eller mindre fremragende. År 2002 skyllede væk og i dette år er der mange, der slet ikke har produceret Barbaresco. År 2003 er en lidt varm årgang, der ikke har givet så store mængder, men til gengæld er dejlig tilgængelig. Den sidst frigivne årgang, 2004, er god uden dog at være fantastisk.

Som i Barolo er vinene forholdsvis kostbare og som regel skal man et godt stykke over 100 kr. for at finde en Barbaresco af udmærket kvalitet. Men i ugens test er der faktisk to udmærket vine til under 100 kr. Manfredi Barbaresco 2004 fra Fakta giver en forsmag på, hvad Barbaresco handler om. Den har fin nebbiolo-frugt i en ikke så kraftig smag, der er let tør i det. Til 49,95 er det en pæn Barbaresco. Produttori di Barbaresco Barbaresco 2003 er af en “normale” en ret god vin. Det skyldes måske, at kooperativet i årgang 2003 ikke har produceret enkeltmarksvine, men i stedet brugt denne vin til den normale Barbaresco. Prisen er kr. 99,95 v/12 fl. hos Philipson Wine.

Men det er dog i den dyre ende, at vi finder de rigtigt sjove ting. Pio Cesare Barbaresco 2003 er testens bedste vin. Den er mellemfyldig til fyldig med flot frugt og en massiv smag, der har store tanniner men også en lidt ristet smag og blødhed fra en fin fadlagring. Den er moderne i stilen og det gør den nemmere at drikke allerede nu. Den slutter langt, flot og med et let sødmefyldt aftryk. Dejlig vin! Den scorer 92/100 pts. og prisen er kr. 439,00 hos Fionia Vin.

Også Produttori di Barbaresco Riserva Moccagatta 2001 og Bruno Rocca Barbaresco 2004 er supervine, der begge scorer 91/100 pts. Her kan man passende drikke 2001’eren nu og så gemme 2004’eren i nogle år, da den endnu er meget ung og lidt skrap i det. Begge koster 250,00 kr. og fås hos henholdsvis Philipson Wine og Sigurd Müller Vinhandel.

Navn Region Årgang Score Pris
Barbaresco
– Manfredi
Italien
Piemonte
2004 85 49,95
Barbaresco
Elvio Pertinace – Vignaioli
Italien
Piemonte
2004 89 129,95
Barbaresco
– Produttori di Barbaresco
Italien
Piemonte
2003 88 99,95
v/12
Barbaresco
– Marchesi di Barolo
Italien
Piemonte
2001 89 219,75
Barbaresco
Riserva Moccagatta – Produttori di Barbaresco
Italien
Piemonte
2001 91 249,95
v/12
Barbaresco
– Bruno Rocca
Italien
Piemonte
2004 91 250,00
Barbaresco
– Pio Cesare
Italien
Piemonte
2003 92 439,00

Om forfatteren 

Jan Olsen

Jan har drevet VinForum siden 1997 og er dermed en af de mest erfarne online vinskribenter. Læs mere end 5.000 sider om alt fra vinens verden.

Giv en kommentar

Din email adresse offentliggøres ikke. Påkrævede felter er markeret.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Bay Vine