• Forside
  • /
  • Blog
  • /
  • En duft af Champagne – den ultimative champagnebog

23. oktober 2013

Champagne - Richard JuhlinEn duft af Champagne er det største værk, der er skrevet om Champagne og så er den endda udkommet på dansk. Bogen er skrevet af svenskeren Richard Juhlin, der går for at være en af de største eksperter på området og måske den skrappeste blindsmager af champagne.

Forfatteren lægger da heller ikke skjul på, at han selv anser sig for at være ganske overlegen på området og konkluderer i sit forord: “Livet er alt for kort til at drikke spansk cava”.

Så er stilen lagt og den fortsætter de næste 25 sider, hvor læseren skal indføres i personen Richard Juhlin og hans vidunderlige champagneliv – du fornemmer nok, at jeg synes at disse sider er aldeles overflødige. Men når de er overstået starter selve bogen og den er ganske interessant.

På små 100 sider indføres du i selve champagnen, distriktet og lidt historie. Det er ganske godt og underholdende og føres i sprog, der bestemt ikke er kedeligt – selv om det stadig er holdt i jeg-form og helt slippe sig selv kan Juhlin ikke.

Når vi når til side 175 starter den mere nørdede del af bogen, nemlig en kortlægning af 8.000 forskellige champagner vurderet efter Juhlins egen pointskala. De fleste af Champagnes producenter er med i oversigten, dog ikke alle, og de får alle en lille beskrivelse med og et antal stjerner alt efter hvor gode de er.

Dette er et overlegent opslagsværk og klart bogens store styrke. Men skal lige vænne sig til point-systemet, for selv om det er 100-point skalaen, så anvendes den noget anderledes end man er vant til. F.eks. er en champagne til 75 p. en god en af slagsen og det er vi jo ikke vant til at se hos Parker eller Wine Spectator.

Men de mange smagepoints er også akilleshælen ved bogen. For allerede om 1 år er bogen uaktuel, da nye årgangschampagner kommer på markedet og derfor naturligvis ikke er bogen. Når man tænker på hvor digitalt alt er blevet – også bøger – så undrer jeg mig over at forfattere af vinbøger ikke kombinerer den fysiske bog med en hjemmeside eller app, hvor købere af bogen løbende kan opdateres med nye og friske smagenotater. Men mon ikke det snart sker?

Konklusion

Det er en meget flot og imponerende bog, der hvad indholdet om Champagne angår, bestemt er et køb værd. De mange sider om forfatteren kunne jeg godt undvære – men de kan springes over…

Den vejledende pris er kr. 600,-, hvilket er mange penge. Men jeg har set den billigere hos bl.a. Saxo.com.

Du kan købe bogen her

Om forfatteren 

Jan Olsen

Jan har drevet VinForum siden 1997 og er dermed en af de mest erfarne online vinskribenter. Læs mere end 5.000 sider om alt fra vinens verden.

Giv en kommentar

Din email adresse offentliggøres ikke. Påkrævede felter er markeret.

  1. Til Vinforum, Danmark
    Har siden før 1990 vært medlem av Vinforum, Norge, ved redaktør Arne Ronold! Har lært meg å bli glad i vin og etterhvert særlig champagne. Er helt enig i at livet er for kort til å drikke cava, men det skjer mye i Spania!
    Anbefaler Vinforum.no i tillegg til boken som det her reklameres for også for det danske marked. Her er det topp kunnskap uten parfyme.
    Hilsen Tore Hovland

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Bay Vine